Zgodovina

V Rakičanu se je z organiziranim igranjem nogometa pričelo leta 1950. Poleti istega leta je Okrajni telovadni odbor Murska Sobota organiziral okrajno nogometno prvenstvo. Na tekmovaje so bili povabljeni tudi mladi Rakičanci, ki pa kot popolni novinci niso razočarali, ravno nasprotno: postali so celo okrajni prvaki ter za nagrado dobili drese in nogometne čevlje.
Naslenje leto, spomladi leta 1951 je Nogometna zveza Slovenije v Murski Soboti ustanovila tako imenovano nogometno poverjeništvo za Pomurje. Ustanovila se je pomurska liga, kjer so tekmovali tudi moštva Mura II, Nafta II, Ljutomer, Elan iz Gornje Radgone ter še nekatera druga moštva med njimi tudi Rakičan. Ker so postali pomurski prvaki so imeli pravico tekmovati v kvalifikacijah za vstop vmariborsko podvezo. V omenjenih kvalifikacijah so poleg Rakičana sodelovali še Aluminij iz Kidričevega, Usnjar iz Šoštaja ter Krško. Po pestrem finalu so se vendarle uvrstili v tekmovanje mariborske podveze. To je bil prav neverjeten uspeh mladega nanebudnega kluba.

Sledijo leta igranja v omenjeni podvezi, kjer sta od pomurskih klubov nastopala tudi Sobota in lendavska Nafta. V drugi polovici 50-ih let pa je Rakičan nastopal tudi v Pomurski nogometni ligi.

V letu 1959 je Društvo Partizan Rakičan od zadruge kupilo dom in tako dobilo svoje prostore za športne aktivnosti.

Leta 1960 je bila razpuščena Nogometna sekcija Partizan Rakičan(NSPR). Po pobudi igralcev NSPR in Sindikalnega nogometnega kluba Grafičar iz Murske Sobote je bil 14. 2. 1960 ustanovljen NK Grafičar.

V tekmovalni sezoni 1960/61 je ekipa Grafičarja v mariborski podvezi med 11 moštvi zasedla 5. mesto. Po končanem tekmovanju je Grafičar igral kvalifikacije za vstop v Vzhodno consko ligo in žal izpadel.

V tekmovalni sezoni 1961/62 je Grafičar nastopal v Pomurski ligi, ki je bila zelo močna. V njej je med drugimi nastopala tudi lendavsk Nafta.

Jeseni leta 1962 je bila ustanovljena mariborsko – soboška liga v kateri so nastopala 3 pomurska moštva in sicer: Nafta, Radgona in Grafičar. Grafičar je nastopal v tej ligi dve sezoni.

V letu 1968 je Grafičar zašel v finačne težave in odstopil od tekmovanja v Vzhodni conski ligi. Tako se je končalo obdobje NK Grafičar.

V sezoni 19968/69 so se po razpadu NK Grafičar v tekmovanje spet vključili nogometaši Rakičana. Tekmovali so v PNL ter osvojili drugo mesto. To je bila napoved največjih uspehov kluba, ki so sledila v naslednjih sezonah.

V sezoni 1970/71 je NK Rakičan postal prvak v zahodni skupini pomurske lige in se je za naslov prvaka pomeril z Beltinci. Beltičani so postali pomurski prvaki ter se uvrstili v Vzhodno consko ligo. Rakičanu pa so preostale kvalifikacije za vstop v VCL z Opekarjem iz Pragerskega in Brežicami. Po razburljivih kvalifikacijah se je NK Rakičan uvrstil v VCL. V tej ligi je NK Rakičan igral vse do konca sezona 1975/76, ko je zaradi reorganizacije tekmovanja izpadel.

Na žalost je zatem prišlo obdobje rezultatske in organizacijske krize v klubu, kajti takoj po izpadu iz VCL je NK Rakičan v naslednji sezoni izpadel še iz PNL.

Sledila so sozeno nastopanja v pomurskem nogometnem prostoru. Klub je nastopal nekaj časa v drugem kakovostnem razredu pomurskega nogometa. Sčasoma pa se je prebil v prvega. V sezoni 1980/81 pa je klub začel nastopati v I. MNL Murska Sobota, kjer je nasopal do sezone 1984/84, ko je osvojil prvo mesto ter se uvrstil v enotno pomursko ligo. V enotnem pomurskem razredu je klub s spremenljivimi uspehi nastopal v I. MNL MS, dokler ni prišla sezona 1994/94, ko je NK Rakičan osvojil naslov prvaka in se uvrstil v kvalifikacije. Omenjeni uspeh se šteje za enega večjih v zgodovini kluba. Kvalifikacije za 3. SNL so zaznamovale nesrečne okoliščine. Za vrh pomurskega nogometa so se borili še dvakrat a jim je zmanjkalo le nekja točk. Kar jim ni uspelo v prejšnjih sezonah jim je uspelo 2000/01, ko so se uvrstili v 3. SNL Vzhod.